სწორი კვება

10 მწვანილი და სუნელი საკვების გასაგემრიელებლად

იცით რომელია ყველაზე არომატული მწვანილი და სუნელი ?

ზოგჯერ, როცა სწორ კვებას ან დიეტას იცავთ, საკვების გემო გბეზრდებათ, შესაბამისად გიძლიერდებათ სურვილი კვების დარღვევის და რამე გემრიელის ჭამის.

ქვემოთ გთავაზობთ 10 მწვანილსა და სანელებელს, რომელთა გამოყენებაც მთელი მსოფლიოს მასშტაბითაა შესაძლებელი, ისინი გააძლიერებენ თქვენი საკვების არომატს.

მათი უმეტესობა არ მოითხოვს მომზადების რაიმე განსაკუთრებულ რეცეპს, უბრალოდ მოასხით ის საჭმელს და ისიამოვნეთ.

პიტნა

დაჭერით პიტნა და მოაყარეთ თქვენ სალათს, ის ნებისმიერ სეზონზე უფრო გემრიელს გახდის მას.

პიტნა ფართოდაა გავრცელებული გაზაფხულზე, თუმცა მარკეტებში წლის ნებისმიერ დროს შეძლებთ მის მოძიებას.

მისი მოყვანა ასევე იოლია სახლის პირობებში. არ დაგავიწყდეთ, რომ პატარა პიტნის არომატიც კი ძალიან ძლიერია.

ქინძი

რა თქმა უნდა, თქვენ იყენებთ ქინძს კონკრეტული საჭმლის მომზადებისას, მაგრამ გიფიქრიათ მისი მცირე რაოდენობით გამოყენება საუზმის დროს, კვერცხსა და ტოსტზე არომატის გაძლიერებისთვის?

ქინძი სალათების ჯანსაღი მეგობარია, უხდება, როგორც მოშუშულ ხორცს, ასევე ავოკადოს სმუსების.

საუკეთესო შედეგის მისაღებად უმჯობესია, დაჭრილი ქინძი მოაყაროთ დასრულებულ კერძს, ვიდრე მზადების პროცესში შეურიოთ სხვა ინგრედიენტებს.

ჰარისა (ცხარე სოუსის შემცვლელი მცენარე)

ჩრდილოეთ აფრიკის სანელებლები ხშირად გვხვდება წიწაკით, ნიორით და სხვადასხვა სუნელებით დამზადებულ პასტაში, მაგრამ ეს გემო ასევე ხელმისაწვდომია გამხმარი სუნელის სახით, რომლის გამოყენებაც სხვადასხვა ვარიაციებით ბევრად მარტივია.

მშრალი ვერსია დამზადებულია მრავალი სახის გამხმარი წიწაკისგან, ქინძისგან, კორიანდრისგან, ნიორის ფხვნილისგან და მარილისგან, რომელიც საბოლოო ჯამში მწარე გემოს იღებს.

ასევე ნახეთ:  5 პროდუქტი, რომლებიც ტესტოსტერონის დონეს ანადგურებს | ტესტოსტერონი

ჰარისა საუკეთესოა ხორცთან, თევზთან, ტოფუსთან (იაპონური ხაჭო), ასევე გამოიყენება შემწვარ ბოსტნეულთან და ბარდასთან.

თუთუბო

მკვეთრგემოიანი თუთუბო მზადდება თუთუბოს წითელი ცირცელისგან და გამოიყენება იოგურტებში, სალათებში, ბურღულეულში და სხვა კერძებში, რომელშიც არომატის სიმძაფრე მნიშვნელოვანია.

ის ძირითადად ახლო აღმოსავლეთისა და ხმელთაშუაზღვის სამზარეულოში გვხვდება.

კურკუმა

კურკუმა საუკუნეების განმავლობაში გამოიყენებოდა აურეზურ მედიცინაში და ინდურ სამზარეულოში, როგორც ანთებითი პროცესების საწინააღმდეგოდ და ასევე კულინარიულ სანელებელი.

წარმოიდგინეთ სკავები, რომელსაც აქვს სამკურნალო და არომატული თვისებები. ძლიერი ყვითელი კურკუმა მზადდება პატარა ფესვისგან, რომელიც ძირითადად სამხრეთ და ცენტრალურ აზიაში იზრდება, თუმცა ასევე ფართოდაა გავრცელებული ჩრდილოეთ ამერიკაში.

ფესვი თავისთავად არის ძლიერმოქმედი სამკურნალო საშუალება, რომელიც შესაძლებელია ჩავდოთ რძეში, დავაბლენდეროთ წვენებში ან მოვხარშოთ წვნიანებში.

გამხმარი და დაფქული ვერსია უფრო მარტივი გამოსაყენებელია ნებისმიერ კერძში. გამოიყენეთ ის წვნიანებში, სალათებში, ლატეში, დესერტებზე ….

Vadouvan

Vadouvan გვხვდება ინდურ და ფრანგულ სამზარეულოში, ის ძირითადად შეიცავს ძირას, კურკუმას, წიწაკას და სხვადასხვა ფხვნილების არომატს (ნიორი, ხახვი და სხვა), რომლებიც ქმნიან კომპლექს და არა გადაჭარბებულ არომატს.

Vadouvan არის ტკბილი, თითქოს შებოლილი და ეგზოტიკურ გემოს აძლევს სალათებს, შემწვარ ბოსტნეულს და ხორცს. მეტიც Vadouvan წვავს ცხიმებს.

ცერეცოს ყვავილი

ხელმისაწვდომია კულინარიულ და სპეციალურ მაღაზიებში, ამ დელიკატესის ნდობა ნამდვილად შეიძლება.

ტკბილი, სუფთა და მძაფრგემოიანი ცერეცოს ყვავილის მტვერი არის საუკეთესო ქათამთან, თევზთან და ნებისმიერ სალათთან.

მცირე რაოდენობაც კი ძალიან ძლიერ გემოს ტოვებს, ამიტომ დასაწყისისთვის გამოიყენეთ ცოტა.

ჩინური ხუთი სუნელი

ჩინური ხუთი სუნელი ზუსტად ის არის, რაც გესმით: შერეულია ხუთი ჩინური სანელებელი, რათა მივიღოთ განსაკუთრებულად გემრიელი გემო, ის არის ტკბილიც და  მარილიანიც.

ასევე ნახეთ:  მიირთვით ეს 11 საკვები, თუ მეტი ენერგია გინდათ რომ გქონდეთ

იგი აერთიანებს ხუთ გემოს : სიტკბო, სიმჟავე, სიმწარე, სიცხარე და მარილი.

ყველა ჩინური ხუთი სუნელის ნარევი განსხვავებულია, მათი გარჩევა მარტივადაა შესაძლებელი სუნის მიხედვით.

Togorashi

ეს იაპონური სანელებელი შესაძლებელია ეგზოტიკურად ჟღერს, მაგრამ ის უფრო ნაცნობია ვიდრე ფიქრობთ.

უმეტეს აზიურ სასურსათო მაღაზიებსა და კარგად მომარაგებულ მარკეტებში ვხვდებით Togorashi-ს.

წიწაკის, მწვანილების, ფორთოხლის ქერქის, ზღვის მცენარების და სეზამის მარცვლების ნაერთი კარგია წვნიანებში, ატრიაში, სალათებსა და თითქმის ყველა იაპონურ კერძში.

ცოტა ოდენი Togorashi უფრო გემრიელს გახდის შემწვარ კვერცხს, ასევე შემატებს ხორცს არაჩვეულებრივ არომატს.

წიწაკა

სახლში აუცილებლად გექნებათ გამხმარი წიწაკა. დაყნოსეთ მას, ჯერ კიდევ გრძნობთ მსუბუქ არომატს? თუ ვადაგასულივით გამოიყურება?

ათასობით წიწაკა არსებობს, რომლებიც ხელმისაწვდომია გამხმარი ფორმით და ყველას აქვს განსხვავებული არომატი, რომელსაც თქვენ საკვებს შესძენს.

ის მსოფლიოს ნებისმიერ რეგიონშია ხელმისაწვდომი და ყველას საკუთარი დამახასიათებელი  ნიშანი გააჩნია.

იცოდით სიაში მოცემული სხვადასხვა მწვანილი და სუნელი ?

 

გადაწყვიტეთ ფორმაში ჩადგეთ, თუმცა არ იცით საიდან დაიწყოთ? ჩვენ გთავაზობთ სწორი კვებისა და ვარჯიშის ინდივიდუალურ პროგრამას.

ნუ დაკარგავთ დროს, დაიწყეთ ვარჯიში დღესვე!