4 გზა შებერილობისა და გაზების თავიდან ასაცილებლად
შებერილობისა და გაზების შემცირების 4 ეფექტური რჩევა
შებერილობა და გაზები ხშირად არა მხოლოდ არაკომფორტული, არამედ უხერხულიც შეიძლება აღმოჩნდეს. საბედნიეროდ, ცხოვრების სტილში და კვებით ჩვევებში ცვლილებები ამ პრობლემის შემცირებაში ნამდვილად დაგეხმარებათ. წარმოგიდგენთ ოთხ მთავარ რჩევას, რომლებიც ექსპერტებმა გამოკვეთეს შებერილობის თავიდან ასარიდებლად.
1. თანდათანობით გაზარდეთ ბოჭკოს მიღება
ბოჭკოს გაზრდილი რაოდენობა კარგია თქვენი ჯანმრთელობისთვის, მაგრამ მისი სწრაფად გაზრდა შეიძლება არაკომფორტული აღმოჩნდეს კუჭისთვის. ხილი კანთან ერთად, ბოსტნეული და მარცვლეული ბოჭკოთი მდიდარია და ხელს უწყობს საჭმლის მომნელებელ სისტემას, თუმცა თუ ორგანიზმი მათ არ არის მიჩვეული, შეიძლება გამოიწვიოს გაზები და შებერილობა.
დაიწყეთ მცირე პორციებით და ნელ-ნელა გაზარდეთ მიღება. მიზანშეწონილია დღის განმავლობაში 20 გრამი ბოჭკოს მიღება. ამისთვის, საუზმეზე შეგიძლიათ მიირთვათ ჟოლო, პური, ხოლო სადილზე დაამატოთ ბოსტნეული. ეს ზომიერი რაოდენობა შეამსუბუქებს თქვენს კუჭს და თავიდან აგარიდებთ ბოჭკოთი გამოწვეულ გაზებს.
2. ჭამეთ ნელა
როგორ ჭამთ, ისეთივე მნიშვნელოვანია, როგორც რას ჭამთ. ჭამის დროს ნელა დაღეჭეთ საკვები და ეცადეთ, არ ილაპარაკოთ, რადგან ამ დროს ზედმეტი ჰაერის გადაყლაპვა გაზების გამომწვევი ფაქტორია. კარგად დაღეჭილი საკვები მომნელებელ სისტემასაც ამსუბუქებს და შებერილობის შანსსაც ამცირებს. ეცადეთ, მცირე ლუკმებით მიირთვათ და ბოლომდე დაღეჭოთ ყოველი ნაჭერი, რათა საჭმლის მომნელებელი სისტემა უკეთესად იმუშაოს.
3. მოერიდეთ საღეჭი რეზინს
საღეჭი რეზინი შესაძლოა სწრაფი გამოსავალი იყოს სუნის გასანეიტრალებლად, მაგრამ მისი ხშირი გამოყენება შებერილობას და გაზების წარმოქმნას იწვევს. რეზინი შეიცავს რთულად მოსანელებელ ნახშირწყლებს, როგორიცაა სორბიტოლი, მანიტოლი და ხოლიტოლი. ეს ინგრედიენტები მომნელებელ სისტემაზე დამატებით დატვირთვას ქმნიან და შეუძლიათ გაზების წარმოება. ამიტომ, საღეჭი რეზინის ხშირი გამოყენებისგან თავის შეკავება ეფექტური ნაბიჯია კუჭის სიმშვიდისთვის.
4. მოერიდეთ ზოგიერთი პროდუქტს, როგორიცაა რძის ნაწარმი
რძის ნაწარმი და ზოგიერთი სახის საკვები, მაგალითად, მარცვლეული, ოსპი და უმი ვაშლი, ზოგიერთი ადამიანის კუჭისთვის რთულად მოსანელებელია და ხშირად იწვევს შებერილობას. სხვადასხვა ხილი და ბოსტნეული სხვადასხვა შაქარს შეიცავს, რომელსაც ორგანიზმი ხშირად რთულად ამუშავებს. ყურადღებით დააკვირდით, რომელ პროდუქტებზე რეაგირებს თქვენი ორგანიზმი უარყოფითად და ეცადეთ, ნაკლები რაოდენობით გამოიყენოთ. რძის ნაწარმი, თუმცა ზოგისთვის სასარგებლოა, შეიძლება კუჭს დამატებითი დატვირთვა მისცეს.
ამ მარტივი რჩევების გათვალისწინებით შეძლებთ შებერილობის და გაზების მინიმუმამდე დაყვანას, რაც დაგეხმარებათ დღის განმავლობაში უფრო კომფორტულად იგრძნოთ თავი.