ჯანმრთელობა

სასარგებლოა, თუ არა, წითელი ღვინო?

წითელი ღვინის სარგებელი: რა არის რეალობა და რა – მითი?

მრავალი წლის განმავლობაში წითელი ღვინო ითვლებოდა გულისთვის სასარგებლო სასმელად. თუმცა, ღვინის მოხმარება ყოველთვის გულისხმობს ალკოჰოლის მიღებას, რაც ჯანმრთელობისთვის სხვადასხვა რისკს შეიცავს. აქ განვიხილავთ, რამდენად „ჯანმრთელია“ წითელი ღვინო და რამდენად რეალურია ის სარგებელი, რომელიც მას მიეწერება.

წითელი ღვინო და გულ-სისხლძარღვთა დაავადებები

ის ფაქტი, რომ წითელი ღვინის ზომიერი მიღება გულის ჯანმრთელობას უწყობს ხელს, მხოლოდ ნაწილობრივაა გამყარებული კვლევებით. მიუხედავად იმისა, რომ ზოგიერთი კვლევა აჩვენებს გულის დაავადებების რისკის შემცირებას, ეს ეფექტი მხოლოდ 45 წელს გადაცილებული ქალებისთვისაა შესამჩნევი და ასევე დაკავშირებულია სოციო-ეკონომიკურ ფაქტორებთან. სხვა სიტყვებით რომ ვთქვათ, უფრო მეტი კვლევა აჩვენებს, რომ ვინც ზომიერად მოიხმარს წითელ ღვინოს, უფრო ჯანსაღი ცხოვრების წესს მისდევს, რაც გულის დაავადებების რისკს ბუნებრივად ამცირებს.

წითელი ღვინის ბენეფიტები და პოლიფენოლი

წითელი ღვინო შეიცავს პოლიფენოლებს, რომლებიც ანტიოქსიდანტური თვისებებით გამოირჩევა. ამ ნივთიერებების რაოდენობა ღვინოში დამოკიდებულია მის ფერზე – რაც უფრო მუქია წითელი ღვინო, მით მეტია ანტიოქსიდანტების შემცველობა. განსაკუთრებით ცნობილია პოლიფენოლი რესვერატროლი, რომელიც გულის ჯანმრთელობის და დაბერების საწინააღმდეგო თვისებებითაა გამორჩეული.

რა უნდა ვიცოდეთ რესვერატროლზე?

რესვერატროლის სარგებლიანობა აქტიურად კვლევადია, თუმცა მისი ეფექტი ადამიანებზე კვლავაც სადავოა. ხშირად კვლევები ტარდება ცხოველებზე (მაგალითად, თაგვებზე), რომლებიც კვლევაში იღებენ მაღალ კონცენტრირებულ დანამატებს, არა – ღვინოს. შესაბამისად, რთულია იმის მტკიცება, რომ ჩვეულებრივი ზომიერი მოხმარების დროს, წითელი ღვინო გულისთვის რეალურად სასარგებლოა.

არის თუ არა წითელი ღვინო საუკეთესო რესვერატროლის წყარო?

რესვერატროლის მიღება წითელი ღვინის გარეშეც არის შესაძლებელი. ყურძენი, ყურძნის წვენი, მოცვი და არაქისი ასევე შეიცავს ამ ანტიოქსიდანტს, გარდა ამისა, ხელმისაწვდომია მისი დანამატის სახით მიღება. შესაბამისად, ალკოჰოლის მიღება არ არის აუცილებელი, რომ ამ ანტიოქსიდანტით ისარგებლოთ.

რისკები, რომლებიც ალკოჰოლის მიღებას ახლავს

ჯანდაცვის და გულის საქველმოქმედო ორგანიზაციები ალკოჰოლის მიღებას არ უწევენ რეკომენდაციას, რადგან მისი უკუჩვენებები ნებისმიერ სარგებელს აჭარბებს. ალკოჰოლი პირდაპირ კავშირშია მაღალი წნევისა და სხვა გულ-სისხლძარღვთა დაავადებებთან, ღვიძლის დაავადებებთან, სიმსივნურ დაავადებებთან და სხვა პრობლემებთან.

დასკვნა

თუ გსურთ, რომ წითელი ღვინო ზომიერად მიირთვათ სიამოვნებისა და გართობისთვის, კვირაში რამდენიმე ჭიქა შესაძლოა ზიანის მომტანი არ იყოს, თუმცა, ჯანმრთელობის სარგებლის გამო მისი მიღება რეკომენდებული არ არის. ამავდროულად, გულ-სისხლძარღვთა დაავადებების პრევენციისთვის უკეთესი იქნება ჯანსაღი დიეტა, რეგულარული ვარჯიში და სხვა პოზიტიური ჩვევების დამკვიდრება.

ბენეფიტები, რომლებიც წითელ ღვინოს მიეწერება, შეიძლება მიღწეული იყოს უფრო ჯანსაღი და უსაფრთხო ალტერნატივების გამოყენებით.

Back to top button