კვებაჯანმრთელობა

რჩევები მომნელებელი სისტემის მუშაობის გაუმჯობესებისთვის

როგორ მუშაობს საჭმლის მომნელებელი სისტემა: პროცესები და საკვების გადამუშავების დრო

საჭმლის მონელება არის პროცესი, რომელიც უზრუნველყოფს საკვების დაშლას პატარა ნაწილაკებად, რათა ორგანიზმმა მათში არსებული მკვებავი ნივთიერებები გამოიყენოს. ამ პროცესს რამდენიმე ფაზა აქვს და თითოეული მათგანი სხეულისთვის სასიცოცხლო ფუნქციებს ასრულებს.

საჭმლის მომნელებელი სისტემის ძირითადი ფაქტები

  • საჭმლის მონელების პროცესი, მთლიანობაში, გრძელდება 24-დან 72 საათამდე.
  • საჭმლის გადამუშავება იწყება პირში და მოიცავს 3 ძირითად ეტაპს: ორალური, კუჭის და კუჭ-ნაწლავის.
  • საკვების გადამუშავების დრო დამოკიდებულია მის შემადგენლობაზე, ასევე, ინდივიდის ასაკზე, სქესზე და ჯანმრთელობის მდგომარეობაზე.

საჭმლის მონელების ეტაპები

  1. ორალური სტადია
  • ღეჭვა: საკვები პირში წვრილდება და ნერწყვთან ერთდება, რაც მისი გადაყლაპვის გასაადვილებლად აუცილებელია.
  • ემილაზა: ნერწყვის ფერმენტი, რომელიც შლის ნახშირწყლებს და ამზადებს საჭმელს მომდევნო ეტაპისთვის.
  1. კუჭის სტადია
  • პეპსინი: ეს ფერმენტი შლის ცილებს უფრო პატარა ნაწილაკებად, რაც აუცილებელია მათი შეწოვისთვის.
  • კუჭის მჟავა: ანადგურებს საკვებში არსებულ მავნე ბაქტერიებს და ვირუსებს.
  1. კუჭ-ნაწლავის სტადია
  • შეწოვა: გადამუშავებული საკვები კუჭ-ნაწლავის კედლებს გადის და უჯრედებში ხვდება, სადაც მისი საკვები ნივთიერებები ორგანიზმს ენერგიით ამარაგებს.
  • საკვების ნარჩენები: რაც ვერ გადამუშავდა, გადადის მსხვილ ნაწლავებში, სადაც ინახება და შემდგომ დატოვებს სხეულს.

საკვების გადამუშავების დრო საკვების ჯგუფების მიხედვით

წვენები, ხილი და სმუზი

  • წყალი და წვენი: 20-30 წუთი.
  • ხილი და ბოსტნეულის ბულიონი: 15-20 წუთი.
  • საზამთრო: 20 წუთი, ნესვი: 30 წუთი, ფორთოხალი, გრეიფრუტი, ყურძენი: 30 წუთი, ვაშლი, მსხალი: 40 წუთი.
  • ბოსტნეული: სალათები (პომიდორი, კიტრი, ნიახური) 30-40 წუთი; ბროკოლი, ყვავილოვანი კომბოსტო 45 წუთი.

სახამებელი და მარცვლეული

  • სახამებლის შემცველი პროდუქტები (პური, კარტოფილი): 60 წუთი.
  • მარცვლეული (ბრინჯი, შვრია, წიწიბურა): 1.5 საათი.
  • ლობიო, პარკოსნები: 2-3 საათი.

ცხოველური პროდუქტები

  • კვერცხის გული: 30 წუთი, მთლიანი კვერცხი: 45 წუთი.
  • ზღვის პროდუქტები: 30 წუთი, ცხიმიანი თევზი: 45-60 წუთი.
  • ქათამი: 1.5-2 საათი, ინდაური: 2-2.5 საათი.
  • ძროხის ხორცი, ცხვარი: 3-4 საათი, ღორის ხორცი: 4.5-5 საათი.

მომნელებელი სისტემის მუშაობის მხარდამჭერი რჩევები

საჭმლის სწორი მონელებისთვის მნიშვნელოვანია ყურადღება მივაქციოთ საკვების ტიპს და მის გადამუშავების დროს. სწორი კვების რაციონი, რომელიც შერჩეულია ინდივიდუალურად, ხელს უწყობს ჯანმრთელობას და მომნელებელი სისტემის გამართულ მუშაობას.

Back to top button