ჯანმრთელობა

სასარგებლოა თუ არა რძე?

რძე, როგორც კალციუმისა და ცილის მნიშვნელოვანი წყარო, სასარგებლოა ძვლებისა და კუნთების ჯანმრთელობისთვის, თუმცა მისი მოხმარება ყველასთვის არ არის შესაფერისი. არსებობს ალტერნატივები და გზები, რომ რძის პროდუქტების გარეშეც მივიღოთ ორგანიზმისთვის აუცილებელი ნივთიერებები.

რძის შემადგენლობა და სარგებელი

რძე მდიდარია პროტეინითა და კალციუმით, რაც აუცილებელია ძვლების ჯანმრთელობისთვის. გარდა ამისა, ის შეიცავს იოდს, კალიუმს, ფოსფორს და B ჯგუფის ვიტამინებს, რაც ძალზე სასარგებლოა ვარჯიშის შემდეგ ორგანიზმის აღსადგენად. კვლევებითაც დადასტურებულია, რომ, მიუხედავად მისი მაღალი ცხიმის შემცველობისა, რძე დიაბეტის რისკს არ ზრდის. თუმცა რძის ჭარბი მოხმარება შეიძლება არასასურველი აღმოჩნდეს თირკმელების დაავადებების დროს ფოსფატის მაღალ დონის გამო და ზოგიერთმა სახეობამ, მაგალითად, არომატიზირებულმა რძემ, შესაძლოა დიდი რაოდენობით შაქარიც შეიცავდეს.

ლაქტოზის აუტანლობა

ლაქტოზის აუტანლობა არის მდგომარეობა, როცა ორგანიზმი ვერ აწარმოებს საკმარის ლაქტაზას – ფერმენტს, რომელიც აუცილებელია ლაქტოზის (რძის შაქრის) მონელებისთვის. ლაქტოზის აუტანლობის სიმპტომებია დიარეა, მუცლის ტკივილი და შეშუპება. ლაქტოზის აუტანლობა ხშირ შემთხვევაში მემკვიდრეობითია და შეიძლება მთელი სიცოცხლის მანძილზე გაგრძელდეს. თუ სიმპტომები გაქვთ, ექიმის კონსულტაციამდე უმჯობესია, არ მიიღოთ რძის პროდუქტები, რათა გამოირიცხოს სხვა შესაძლო დიაგნოზები.

როგორ ჩავანაცვლოთ რძე

თუ რძეს ჯანმრთელობის მიზეზების გამო არ იღებთ, არსებობს საკვები, რომელიც ამ საჭიროებებს შეავსებს:

  • ცილა – ხორცი, თევზი, კვერცხი, ყველი, ოსპი, ტოფუ.
  • კალციუმი – ყველი, იოგურტი, სოიოსა და ბრინჯის რძე, ნუშის რძე, ბოსტნეული.
  • კალიუმი – ბანანი, ავოკადო, ისპანახი, სოკოები.
  • ფოსფორი – კვერცხი, თევზი, თხილეული.
  • იოდი – თევზი, კარტოფილი, ბანანი.
  • B ჯგუფის ვიტამინები – ხორცი, თევზი, კვერცხი, ისპანახი, თხილეული.

რძის მცენარეული ალტერნატივები

მცენარეული რძისგან დამზადებული პროდუქტები, როგორიცაა სოიოს, ნუშის და ბრინჯის რძე, პოპულარული ალტერნატივებია, თუმცა მათი საკვები ღირებულება განსხვავდება. სოიოს რძე ცილისა და ცხიმის შემცველობით თითქმის იდენტურია ძროხის რძეს, მაშინ როცა ნუშის და ბრინჯის რძე უფრო ნაკლებ ცხიმს შეიცავს. მნიშვნელოვანია, ამ მცენარეულ რძესაც ჰქონდეს დამატებული კალციუმი, რადგან ბუნებრივად ის ნაკლებადაა წარმოდგენილი.

პასტერიზაციის მნიშვნელობა

პასტერიზაცია ბაქტერიებისგან დაცვისთვის მნიშვნელოვანია. ის არაერთხელ დამტკიცდა, რომ ეს პროცესი უსაფრთხოა ჯანმრთელობისთვის. არაპასტერიზებული რძის მოხმარება ჯანმრთელობისთვის პოტენციურად საშიშია და შეიძლება ინფექციების წყაროც გახდეს. ამიტომ უმჯობესია, ავირჩიოთ პასტერიზებული პროდუქტები.

რჩევა რძის უარყოფის შემთხვევაში

რძის სრულად უარყოფისას, ყურადღება უნდა მივაქციოთ სხვა საკვების მიღებას, რომელიც კალციუმსა და სხვა საჭირო მინერალებს შეიცავს. ასე შეძლებთ, რძის პროდუქტების გარეშე, სათანადოდ შეინარჩუნოთ ორგანიზმის ჯანმრთელობა.

Back to top button