რა ფერის უნდა იყოს კვერცხის გული და რას მიგვანიშნებს ის?
კვერცხის გულს შესამჩნევი ფერთა სხვაობა აქვს – ღია ყვითელი და მკვეთრი ნარინჯისფერი. ამ ცვლილებებს გადამწყვეტი მნიშვნელობა აქვს კვერცხის კვებითი ღირებულებისთვის და ჯანმრთელობისთვის სასარგებლო თვისებების დასადგენად.
კვერცხის გულის ფერის მნიშვნელობა
დაახლოებით 100 წლის წინ, მეცნიერებმა დაადგინეს, რომ კვერცხის გულის ფერი პირდაპირ დამოკიდებულია მასში კაროტენოიდების რაოდენობაზე. კაროტენოიდები ბუნებრივი ანტიოქსიდანტებია, რომლებიც ა ვიტამინის წარმოქმნას უწყობენ ხელს და სასიცოცხლოდ მნიშვნელოვანია ძვლის და კანის ჯანმრთელობისთვის. რაც უფრო მუქი და ნარინჯისფერია კვერცხის გული, მით მეტი კაროტენოიდი და შესაბამისად, მეტი სასარგებლო ნივთიერება შედის მასში.
კვერცხის გული და ქათმის კვება
კვერცხის გულის ფერს ძირითადად განსაზღვრავს ის, თუ რას ჭამს ქათამი. თუ ქათმის საკვები ძირითადად ერთფეროვანია და მხოლოდ მარცვლეულს შეიცავს, კვერცხის გული ღია ყვითელი იქნება. თუმცა, თუ ქათამი სიმინდით, ბალახითა და მწერებით იკვებება, კვერცხის გული უფრო ნარინჯისფერ შეფერილობას იძენს. დიდი ფერმები ხშირად იყენებენ სპეციალურ ფერთა შკალას, რათა განსაზღვრონ კვერცხის ხარისხი – ყვითელი-ნარინჯისფერის ინტენსივობა პროდუქტის ხარისხის მაჩვენებლად მიიჩნევა.
რატომ არის სასურველი ნარინჯისფერი გული?
მუქი ნარინჯისფერი გული, რომელიც აჩვენებს უფრო მაღალ კაროტენოიდულ შემცველობას, ორგანიზმს მეტი რაოდენობით სასარგებლო ნივთიერებებით ამარაგებს. ხოლო ღია ფერის გული, რომელიც ძირითადად ზამთრის სეზონზე გვხვდება ქათმების ნაკლებად მრავალფეროვანი კვების გამო, შედარებით ნაკლებად სასარგებლოა. ასე რომ, მკვეთრად ნარინჯისფერი გული უფრო მდიდარია ვიტამინებით და საუკეთესოა საკვებად.
როგორ შეარჩიოთ ხარისხიანი კვერცხი?
ყურადღება მიაქციეთ ეტიკეტს – სანდო ფერმერები ბუნებრივ პირობებში ზრდიან ფრინველს, რაც კვერცხის ხარისხზეც აისახება. ხარისხიანი მწარმოებლები კვერცხის ყვითელი და ნარინჯისფერი შეფერილობის რეგულირებისთვის ხელოვნურ საღებავებს არ იყენებენ.
გაუზიარეთ ეს ინფორმაცია მათ, ვინც ხარისხიანი კვერცხით აპირებს ჯანსაღ კვებას. სწორად შერჩეული კვერცხი ბევრ სასარგებლო ნივთიერებას მოგაწვდით, რაც თქვენს ორგანიზმს სჭირდება!